De vakantie zit erop, heerlijk gehad, hup weer aan de slag!

Opstarten, we moeten er allemaal aan geloven, mijn huisgenoten; echtgenoot, twee pubers, een prepuber, en ik.

Nog fris van vakantie bedenk ik hoe ik mijn voornemen om een aantal zaken anders aan te pakken ook echt ga verzilveren. Bijvoorbeeld als het gaat over hoe we ons huis, leefbaar houden met elkaar, naast al die drukke schema’s die er weer zijn. En graag zonder dat ik, zuchtend, mopperend en zeurend door het huis loop: “IS ER NOU ÉCHT NIEMÁND DIE DIE VAATWASSER UITRUIMT!!” Nee deze keer wil ik mijn zen vakantiemodus langer vasthouden. Maar hoe dan?

Ik bedenk dat het op één lijn krijgen van verwachtingen voordat de echte hectiek losbarst kan helpen. Ik schrijf eerst eens op wat voor mij belangrijk is, per ruimte (badkamer, woonkamer eigen kamer etc.) met een beetje humor maak ik er een brief van, aan het hele gezin met de vraag: slecht idee kan zo de prullenbak in, goed voorstel? aanvullingen? Een persoonlijk envelopje voor iedereen, onder de deur door en afwachten wat de reacties zullen zijn.

Het is Verbindende Communicatie die ik vaak in mijn coaching inzet, maar nu op papier:

Aanleiding: Het weer gaan werken/naar school/sporten;

Waarneming: Dit hebben we in huis zoal te doen en we hebben allemaal ook andere bezigheden. Gemopper maakt het niet gezelliger.

Gevoel: Dit kan anders. Wat kan ik ervan balen (en helaas ook zeuren) als ik het gevoel heb dat het vooral op mij en de echtgenoot neerkomt.

Behoefte: Wanneer is het leefbaar voor mij en wat zou het toch fijn zijn als we dit met elkaar oppakken!

Verzoek: Kijk er eens naar: Onzin, dan hoor ik het graag. Ook als je je er wel in kunt vinden dat we het zo doen. Aanvullingen of opmerkingen welkom!

Stand tot nog toe:

Echtgenoot: Eens, we gaan het zo doen.

Puber 1: Prima mam, ik ben doorweeks toch veel weg. (mwah nog niet helemaal over de streep)

Puber 2: Prima, kon er wel om lachen, we gaan het zo doen.

Prepuber: Oh, was er nog een achterkant van die brief?! Eens hoor mam, wij kunnen ook wel wat meer doen en meehelpen.

Ik ben benieuwd of deze aanpak mij/ons gaat helpen de komende periode.

De dag gestart met inplannen van coachsessies, een akkoord op een offerte, administratie bijgewerkt en dus ook nog aan mijn goede voornemen gewerkt. Ik ben goed begonnen.Add Comment